Recapitulare

  Provocata fiind de ceea ce ai scris si mai ales de provocarea lansata  de-a raspunde ce-am invatat noi, mi-am adus aminte ca :”Repetitia este mama invatarii” (si nu puteam  mai ales dupa o venerabila varsta )   sa incep la fel ca tine.

Am repetat – sa incep in ordinea scrisa de tine-  ca “indicatoarele rutiere” trebuie nu numai cunoscute dar si urmate instructiunile lor. 

Am repetat ca” că experiența altora poate fii uneori colacul meu de salvare” dar am invatat ca eu trebuie sa am propriile mele experiente,ca trebuie “sa cobor din barca” ,ca pretul platit merita  si  chiar daca incep a ma scufunda uneori – El , cel care a facut chemarea nu m-a lasat niciodata.

Am repetat ” ca e frumos sa ai prieteni de calitate” dar dincolo de a castiga o prietenie ,orice prietenie este greu de intretinut.

Am invatat ca lal unii prieteni ,oricat de mult ai aprecia calitatile lor, trebuie lasati la poalele muntelui,pentru a urca singur cu Isac.

Si am mai invatat la acest capitol sa nu folosesti niciodata termenul :”m-a dezamagit”(in primul rand sa cobori de pe piedestalul de pe care te-ai catarat, si sa inveti sa nu astepti explictii si scuze – doar sa ierti). 

Am invatat ca prieteniile nu se fac dezinteresat (nu ma refer la mijloace materiale), ci profund interesat de calitatea celuilalt de om -ceea ce ma si atrage- si trebuie sa urmaresti totul .. si sa sustii……..inaintarea celuilalt si a ta (exclus mijloace materiale). 

Capitolul prieteni este  vast in manualul meu .Am repetat subcapitolelele:redu asteptarile,  acorda circumstante atenuante, asteapta, nu da sfaturi, fa tu primul pas chiar daca…….,sunt si ei oameni….., si multe altele pe care  le voi relua cu siguranta in noul an.

Am invatat sa refuz sa dau lectii -chiar si de iertare- si sa ma autoeduc ca aceasta trebuie sa vina din interiorul meu. 

Am repetat ca intelegerea gasita la oamenii “mari” poate ramane doar la stadiul de intelegere…… .

Solutiile si rezolvarea le-am gasit uneori la oameni “mici”.Si am invatat ca fiecare are valoarea  lui,care trebuie apeciata si verbal…prinde bine. 

La capitolul lideri am repetat ca trebuie sustinuti in rugaciune apreciati  si incurajati  personal, vorbiti (numai)de bine,multumiti lui Dumnezeu pentru ei,

cu decizia pentru acest an de aplica -proba practica. 

Am repetat ca sinceritatea si transparenta costa , si mi-am  calculat  preturile platite gratuit, fara sa mi le ceara nimeni, facute in scopul “adevarului si dreptatii”mele .Aici am ales ca sunt dispusa sa platesc numai in vederea CELUI CE ESTE  ADEVARUL indiferent de pretul platit: MERITA. 

Am repetat la capitolul comunicarii pag,432 Tacerea ( vezi alineatele ce vorbesc despre partea feminina). 

Manualul meu este o alta editie si urmeaza capitolul Rabdare- calitate Necesara obtinuta in majoritatea cazurilor prin procesul de incercare. 

.Nu stiu daca vreau sa mi-o dezvolt foarte mult in anul ce urmeaza dar stiu pe Cineva care alte alte planuri cu mine. 

Am invatat ca e greu sa fi sef  si voi repeta sa fiu mai concilianta cu deciziile si dreptatea superiorilor mei. 

Am invatat ca manualele sunt personalizate, si cu cat ne apropiem de sfarsit se adauga noi capitole… 

Am invatat ca e greu sa fi copil (parintilor tai) si parinte (copiilor tai) si e un capitol la care mai am tare multe de invatat.Macar recunosc ca nu am fost copilul perfect iar ca parinte  am picat destule examene ( si daca eu realizez asta , va dati seama ce detalii ati putea afla de la copii mei). 

La mine mai figureaza capitolele femeie, sotie,mama, dar am invatat de la tine ca nu toata lumea citeste mailurile lungi si prea multa transparenta strica ( ce m-am scos! sa vezi aici licente!……..luate)! 

Am repetat ca viata este un profesor dar am invatat sa-l aleg intotdeauna pe marele INVATATOR. 

Am invatat ca dupa lectii si repetare vin extemporale , teze,examene,admiteri ,licente si doctorate…..Vei spune ca nu pentru toti ,si depinde unde ne impodmolim fiecare.

 Cred insa ca la capitolul VIATA trebuie sa le dam pe toate ……..de cate ori trebuie…..notele le vom  primi Acasa. 

Si la sfarsit recunosc ca la fiecare capitol mai am atatea de invatat…( si ca nu stiu mai nimic)… 

Imi repet ca  e frumos  sa raspund la mailuri, sa-ti spun ca mailul tau a fost o provocare fara de care nu mi-asi fi facut Recapitulare-a, sa te asigur ,ca citesc cu placere blogul tau (m-am abonat) si  pe cand era sa-ti transmit un salut cool: “tine-o tot asa!”( pe vremea mea era cool -nu rade- numai ca nu cunosteam pe atunci cuv. cool -dar remarca ca tin pasul)  m-am razgandit si mi-am adus aminte (batranetea)ca AM INVATAT  sa:

Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti, şi cântaţi şi aduceţi din toată inima laudă Domnului. 

asa incat salutul meu este: 

 De aceea, preaiubiţii mei fraţi, fiţi tari, neclintiţi, SPORITI totdeauna în lucrul Domnului, căci ştiţi că osteneala voastră în Domnul nu este zadarnică. 

 

 

 

About angelaioana

Sa-L cunosc pe El..
This entry was posted in Raspunsuri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s