Sunt sau nu si eu o fiinta???

Nu pot sa nu va supun atentiei acest articol aparut azi pe HotNews care m-a lasat fara replica ba mai mult chiar l-am citit pentru a doua oara crezand ca nu am inteles eu bine..

Apoi au aparut comentariile…

“Era de așteptat să se ajungă și aici. Fiindcă, la urma urmei, între copilul avortat și cel născut e diferență doar de… dimensiune. De fapt, singurul impediment serios în calea unor avorturi tardive e, din câte știu, pericolele care o vizează pe mamă. Altminteri, orice gravidă ar avea și posibilitatea unui avort pe la 8,5 luni, de pilda.”

“Și când te gândești că unii aveau impresia că „somnul rațiunii naște monștri”. Nu, stimabililor, dictatura rațiunii naște monștri.”

Sper sa comentati si voi…dupa ce va dumiriti de “inteligenta” unora…

Uciderea nou-nascutilor nu este diferita de avort si ar trebui permisa

 – revista de etica medicala asociata Oxford, editata de un roman
de I.R. HotNews.ro
Joi, 1 martie 2012, 13:29 Science – Stiintele vietii

 

 Parintii ar trebui sa aiba dreptul sa puna capat vietii nou-nascutilor pentru ca sunt “irelevanti din punct de vedere moral”, nefiind “persoane propriu-zise” astfel ca, din punct de vedere etic, acest lucru nu ar fi diferit de un avort, se precizeaza intr-un articol publicat in Journal of Medical Ethics, revista editata de profesorul roman Julian Savulescu, director alcentrului de etica aplicata Uheiro de la Oxford

Potrivit Daily Telegraph, autorii articolului sustin ca nou-nascuti nu au “dreptul moral la viata”, iar parintii ar trebui sa poata sa le puna capat vietii daca atunci cand se nasc se descopera ca au dizabilitati grave, insa si in celalalte cazuri, mai precis in toate in care este permis avortul.

Savulescu, redactorul-sef al revistei, a declarat ca academicienii au primit amenintari cu moartea dupa publicarea articolului. Potrivit acestuia, cei care au facut aceste amenintari sunt “fanatici care se opun chiar valorilor unei societati liberale”.

Intitulat “Avort post-nastere: De ce ar trebui nou-nascutul sa traiasca?”, articolul a fost scris de doi fosti asociati ai lui Savulescu, Alberto Giublini si Francesca Minerva.

Dintre argumente:

 • “Statutul moral al unui bebelus este echivalent cu cel al fetusului, in sensul ca ambilor le lipsesc acele proprietati care justifica acordarea unui drept la viata unui individ”.
 • “Atat fetusul cat si nou-nascutul sunt fiinte umane si potentiale persoane, dar niciunul nu este o ‘persoana’ in sensul de ‘drept moral la viata'”.
 • “Consideram ca ‘persoana’ inseamna un individ care este capabil sa isi atribuie propriei existente (cel putin) cateva valori de baza, asa incat, lipsa acestei existente sa reprezinte o pierdere pentru ea”.
 • “Nu este posibil sa faci rau unui nou-nascut prevenind ca acesta sa isi dezvolte potentialul de a deveni o persoana intr-un sens moral relevant”.
 • “Ceea ce numim ‘avort post-nastere’ ar trebui sa fie permis in toate cazurile in care este permis avortul, inclusiv in cazul in care nou-nascutul nu are dizabilitati”.
 • “doar 64% dintre cazurile de sindrom Down” din Europa sunt diagnosticate inainte de nastere
 • Odata ce astfel de copii sunt nascuti, “parintii nu au nicio optiune decat sa pastreze copilul”
 • “Sa cresti astfel de copii ar putea fi o povara de nesuportat pe familie si pe societate, cand statul se ocupa de ei”
 • Savulescu a declarat, in apararea celor doi profesori, ca argumentele lor nu sunt “in mare parte noi”.
 • “Scopul revistei nu este sa prezinte Adevarul sau sa promoveze anumite perspective morale. Ci este de a prezenta argumente rationalizate, bazate pe premize acceptate la scara larga”.
Cine sunt cei doi autori

Minerva a fost cercetator asociat la Centrul de Etica Aplicata Uehiro de la Oxford pana in iunie anul trecut, cand s-a mutat la Centrul pentru Filosofie Aplicata de la Universitatea din Melbourne.

Giublini, student invitat la Universitatea Cambridge, a tinut un discurs la Scoala Martin de la Oxford, unde Savulescu este de asemenea director. Si el a fost la Melbourne, la alta universitate.

Savulescu a lucrat la ambele universitati din Melbourne inainte sa ajunga la Oxford in 2002.

About angelaioana

Sa-L cunosc pe El..
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to

 1. andronic marilena says:

  Groaznic! In acceptiunea lor, atunci, mergand mai departe cu deductia logica, e permisa uciderea oricarei fiinte nascute care la un moment dat devine povara pentru familie si societate. Logic, nu?
  Acum ce intelegem prin povara….. greu de stabilit limite, depinde de gradul de suportabilitate al celorlati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s