Ce nume mai bun puteam sa-i pun acestei postari?
Dupa consumul acestei mancari chiar a disparut tot stresul … 🙂
De mult i-am pus gand rau unui pui ,pe care-l vedeam deja in vasul de lut si iata ca i-a venit si randul la postare…
Vasul meu de lut l-am procurat anul trecut cu ocazia zilelor orasului si dupa cum vedeti a fost folosit din belsug…sarmale, pui…
Important la vasul roman e ca nu trebuie sa adaugati apa peste mancare, in mod normal vasul trebuie scufundat in apa 20-30 de minute inainte de folosire, apoi mancarea se face in suc propriu, in combinatie cu apa pe care o retine vasul.
Atentie! E foarte important sa punem vasul in cuptorul rece, NU preincalzit, crescand temperatura treptat, pentru a nu risca o mica-mare explozie.
Reteta pe cat de simpla pe atat de buna…
Ingrediente:
– 1 pui grill ( al meu a cam depasit 2 kg)
-100 gr. unt, untura casa,
– condimente (sare, piper, paprika, cimbru, maghiran, coriandru, busuioc, usturoi…si ce va mai place)
– 1 mar mic
-1 lingura ulei
– 1 ceapa medie
-2 morcovi.
Am umplt vasul roman cu apa si l-am lasat asa cca 30 min.
Apoi am luat untul topit la temperatura camerei, l-am alifiat bine si l-am amestecat cu sare, piper si usturoi pisat (2 catei mici), pe care l-am aplicat pe toata suprafata puiului precum si in interior.
l-am imbracat intr-o crusta de ierburi uscate: cimbru, maghiran, busuioc si putina paprika dulce si chili.
Cartofii curatati i-am taiat in 4 pe lungime iar morcovul rondele, i-am introdus in vasul roman si am turnat 2 linguri de uleide masline, rozmarin si o lingura de baza de mancare (vegeta).De asemenea am pus 2 cepe mici intregi ,(care spre surprinderea mea au avut un gust deosebit la sfarsit ) puiul pe l-am imbracat intr-o crusta de ierburi uscate: cimbru, maghiran, busuioc si putina paprika dulce si chili.
Si o poza mai indecenta executata dupa ce am introdus usturoiul in interiorul puiului si un mar in zona din imagine 🙂
Am introdus vasul acoperit la cuptor cam o ora si jumatate ( puiul meu a fost cam mare ) dupa care l-am mai lasat si descoperit 15-30min pentru ca si cartofii sa prinda o crusta frumoasa…iar puiul s-a bronzat bine 🙂 de-a facut ochii mari 🙂
A fost foarte fraged (pana si oasele s-au taiat extrem de usor), suculent si aromat!
Sper ca v-a placut reteta mea si veti dori s-o incercati!
Iar daca nu v-am convins inca , va mai spun ca la servire merge un mujdei de usturoi zdravan, numai ca noi, am ales o varianta de ciuperci cu maioneza care au dat o savoare aparte…
sau light 🙂
S-aveti pofta!
PS.
Daca cumva ati vazut si-un brocoli prin poze sa stiti c-am avut retineri sa-l folosesc amestecat cu cartofii in vas (timp de preparare) dar maine, usor fiert si tras in tigaie cu putin unt merge langa restul de pui…