Succes 101 – ABC-ul succesului (II)

 

a. Să-ți cunoști chemarea în viață

Nu te poți împlini dacă nu ști pentru ce ai venit pe lume! Henry J. Kaiser, fondatorul companiei Kaizer Aluminium și al sistemului de sănătate Kaizer Permanente, a spus: „Toate dovezile arată că nu poți începe să te realizezi dacă nu ști încotro te îndrepți în viață“. Altfel spus, dacă nu-ți dai osteneala să afli chemarea, nu vei ajunge niciodată să faci lucrurile care trebuie.

Sunt convins că Dumnezeu are o chemare specială pentru fiecare om care a venit pe lume. „Fiecare om are un specific personal care-l va duce la o anumită vocație și misiune în viață“, a spus psihologul Viktor Frankl. Fiecare este chemat să facă ceva specific și nimeni nu-l poate înlocui în aceasta. Cea mai mare îndatorire și cea mai mare bucurie este deci să faci exact ceea ce a avut Dumnezeu în gând când te-a creat. Iată câteva întrebări pe care trebuie să ți le pui ca să descoperi care îți este chemarea:

1. Ce-mi doresc eu cel mai mult?
Fiecare avem așezată în inima noastră o înclinație spre un anumit lucru pe care ni-l dorim în mod deosebit, ceva care ne aprinde gândirea, inima și voința. Unii știu asta încă din copilărie. Alții au nevoie de foarte mulți ani să se clarifice și să știe ce vor. Oricum, tu ești singurul care trebuie să faci această descoperire.

2. La ce sunt eu bun?
Fiecare dintre noi este unic, bun la unele și nepotrivit pentru altele. Ne-am născut cu anumite talente, în anumite situații și pentru un anumit viitor. Analizează-le și caută să-ți descoperi forma specifică. Fiecare unealtă este croită pentru o anumită operație. Vezi care este predispoziția ta.

3. Ce am încredere că pot face?
Nu poți stărui decât în lucrurile de care te crezi în stare. Dacă nu crezi că ai capacitatea de a face un anumit lucru, ne vei face cu încredere pași în direcția aceea. Dacă nu ești gata „să pui inimă“ în ceea ce faci, ești învins înainte de a începe. Ar fi bine să asculți sfatul președintelui american Theodore Roosevelt: „Fă tot ceea ce poți, cu ceea ce ai, acolo unde ești“.

4. Când să încep?
Unii trăiesc de pe o zi pe alta, îngăduind altora sau împrejurărilor să le spună ce trebuie să facă. Ei nu încearcă să-și descopere chemarea lor în viață. Alții știu ce ar trebui să facă, dar nu se apucă niciodată de treabă. Procrastinează. Au nevoie de cineva care să-i împingă de la spate.  Singurul răspuns la întrebarea „Când să încep?“ este CHIAR ACUM.

(„Ce-mi doresc?“, „La ce sunt bun?“, „Ce pot face?“ și „Când să încep?“ – Cel mai important este să-ți dai seama că există „Cineva“ care te cheamă să faci ceva în viață. Într-o bună zi vei sta înaintea Lui și vei da socoteală de felul în care ai răspuns la chemarea Lui. Nu aștepta să începi cu lucruri mari. Fă-le pe cele mici. Ia-le la rând cum îți vin în cale. Foarte curând se vor aduna într-un morman de înpliniri la care nici nu visai altădată! Excelența nu înseamnă neapărat să faci lucruri mari, ci să faci excelent lucrurile mici!- N.T.)

About angelaioana

Sa-L cunosc pe El..
This entry was posted in Raspunsuri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s