Perfect de acord cu Laura Laurentiu de unde m-am inspirat in aceasta reteta :” sărățelele noaste au o consistență perfectă, crocante fără a fi tari, ușor sfărâmicioase când le muști, gustoase… au un singur defect, sunt exact ca semințele, când iei una, cu greu te mai poți opri! “
Ingrediente :
- 400 de grame de faina
- 250 de grame de unt sau 180 de grame de untura sau 100 de grame de unt si 100 de grame de untura
- 150-200 de grame de iaurt (in functie de calitatile fainii, poate sa fie necesar mai mult sau mai putin)
- 25 de grame de drojdie
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de chimion macinat
- 2 linguri de praf usturoi
- 1 lingura praf chilli
in plus:
- 1 ou pentru uns saratelele pe deasupra
- faina pentru presarat planul de lucru
- cascaval ras, telemea mai uscata rasa sau chimion pentru presarat pe deasupra
Totul e foarte simplu iar rezultatul este grozav.Am pregatit aceste saratele din dorinta de a avea si ceva sarat de rontait la iarba verde si chiar a meritat.
Am introdus faina cantarita si untura rece in vasul robotului de bucatarie si am mixat pana la obtinerea unei texturi nisipoase, apoi am adaugat sarea , chiminul maciant, 1 lingura de chilli si doua linguri de praf de usturoi.
Drojdia am amestecat-o cu zaharul si impreuna cu iaurtul am adaugat-o la compozitia de mai sus.Se framanta foarte rapid, doar 1-2 minute, cat sa se omogenizeze totul; textura aluatului trebuie sa fie mai degraba tare, in orice caz mai densa decat a unui aluat de paine, de aceea nu se pune tot iaurtul de la inceput, daca mai e nevoie, se mai adauga cate 1/2 de lingura. Aluatul neted se modeleaza intr-o bila pe carel-am lasat in vasul robotului la temperatura bucatariei timp de 30 de minute.
Aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de ~3 mm. grosime. Se decupeaza saratele dupa dorinta fiecaruia. Pentru a le decupa se poate folosi rola de patiserie sau, in lipsa, un cutit infainat .
Oul se bate cu furculita si se ung bine saratelele pe suprafata, se presara cu chimin.
Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt cu o mica distanta intre ele (nu vor creste mult la copt, in niciun caz nu se vor lati, dar e bine sa nu fie lipite intre ele pentru ca nu vor mai fi la fel de crocante)-spune specialistul.
Timpul de coacere este 15-20 minute ,pana se rumenesc frumos.
Foarte crocante si sfaramicioase totodata -unde mai pui ca sunt si fara atatia conservanti si aditivi alimentari- iar gustul picant le-a dat o nota deosebita.
Sa stiti ca au fost apreciate la “iarba verde”de aceea am si postat reteta( chiar daca pozele au fost facute in mare graba si sunt nereusite).
Incercati si voi!
Angela poate nu aduci maine…
nu aduc ca le-am facut pentru 1 mai…si nu mai sunt
dar mai fac si aduc…promit
ultima poza m-a provocat….